Een eerbetoon aan mijn coole broer Albert

In mijn doodsangst, angst, machteloosheid en nutteloosheid, denk ik aan mijn broer Albert, opnieuw ben ik een familielid verloren vanwege diabetes en bloeddruk. Mijn hart huilt vanwege dit grote verlies. Mijn tweede broer verliezen aan diabetes is verwoestend, maar ik weiger me te verliezen in negativiteit. Ondanks dat ik weer getroffen ben door een stergeval inde familie: Ik verloor eerst een zus vanwege kanker, daarna een zus vanwege bloedarmoede en nu twee broers aan de gevolgen van diabetes.

Toen ik vanmorgen huilde kwam mijn jongste zoon Akira naar me toe. Hij omhelsde me en zei: “Mama dat soort dingen gebeuren in ons leven, en je moet sterk zijn!” De boodschap raakte me. Ik vroeg mij af: Waarom moet ik iedere jaar zoveel mensen verliezen elk jaar? Hoeveel sterker moet ik zijn? Maar Akira heeft gelijk, ik moet sterk zijn voor mijn kinderen. Als iemand die dezelfde ziekte heeft die als mijn twee mijn broers moet ik sterk blijven. Zodat ik gezond blijf en mijn kinderen zie opgroeien.

Dus besloot ik te zoeken naar de zoetste herinneringen aan broer Albert. Hij was de een na oudste van ons gezin en ik de de jongste. Hij was toen al veel ouder dan ik, maar hij was nog steeds mijn grootste inspiratie. Ik heb geweldige herinneringen aan hem die me Matoroshi noemde toen ik 4 jaar oud was. Het betekent grote fakkel of grote ogen. Tot aan zijn allerlaatste dagen was hij de enige in mijn familie die me Matoroshi bleef noemen.

Hij ging met me spelen, zodat ik niet voor het diner in slaap viel. Hij leerde me hoe moest dansen op rock-en-roll en hoe ik op bruiloftspartijen in mijn dorp Murira moest dansen. Hij nam me mee naar feesten en liet me zien hoe ik moest dansen. Dankzij mijn broers danslessen stal ik later op feesten zelf de show.

Mijn broer stond in het dorp bekend als de heer White, omdat hij zich in witte kleding stak. Echt een coole, mooie kerel. Hij was de beste ontwerper in de hele provincie Bubanza en hij zou je als een persoon zonder fouten kunnen tekenen!

Hij was mijn aller coolste broer! Hij heeft nog veel meer herinneringen achtergelaten en zijn tien kinderen, de rest van familie en vrienden zullen hem missen.

Moge zijn ziel rusten in vrede.

Eliane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s