Een Winnaar in 2019

Ik herinner het me als de dag van gisteren, maar het was toch echt tijdens het kerstseizoen van 2003. Mijn man en ik waren net terug in Angola vanuit Pretoria voor mijn hiv-behandeling. Hoewel ik wanhopig was om mijn medicatie te starten, was ik erg bang voor mogelijke bijwerkingen. Ik wist niet zeker hoe ik me tijdens Kerst en nieuwjaar zou voelen als ik met medicijnen begon. Ik wilde die speciale momenten met mijn geliefden niet missen. Dus vertelde ik mijn man dat ik naar alle feestjes zou gaan en pas hierna zou ik de pillen op 2 january 2004 beginnen. Ik begon met 20 pillen per dag, samen mijn diabetesmedicatie.
Een paar jaar later daalde het aantal hiv pillen tot zes en daarna tot drie. Het was moeilijk voor mij om naar één pil te gaan omdat hiv-behandeling werd gecombineerd met medicatie voor andere aandoeningen: diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en een bloedprop- die me in 2015 in de problemen bracht, nadat mijn cardioloog vroeg me te stoppen met de medicatie omdat ze ervan overtuigd was dat ik gezond was en geen cardiologisch probleem had. Ik vertrouwde haar en stopte deze pillen, maar een paar dagen later kreeg ik een hartaanval op weg naar Londen voor vakantie met mijn gezin.
Toen begon ik mijn situatie te herzien en probeerde ik veel verschillende nieuwe medicijnen. Mijn hiv-medicatie veranderde ook van drie naar vier pillen. Ik vertelde mezelf dat ik niet moest opgeven. Ik begon hard te werken om mijn gezondheid te verbeteren: meer sporten, controleren wat ik eet en ervoor zorgen dat ik voldoende rust neem als mijn lichaam erom vraagt.
Eerst was het de cardioloog, die me behandelde na mijn hartaanval, die me vertelde dat ik nu gezond was en sommige van mijn tabletten kon stoppen. Dat was het eerste goede nieuws. Toen sprak ik met mijn diabetesarts die vertelde me dat als ik mijn suikerniveau binnen drie maanden kon verlagen, ik een tablet minder zou kunnen nemen van de vier die ik toen nam voor diabetes.
Ik ging drie keer per week naar de sportschool, naar de sauna en begon ook regelmatig te lopen. Ik controleerde mijn calorie-intake en verloor ongeveer drie kilo.Door dit resultaat was ik in staat om een diabetes pil te verminderen.
Vandaag is het 4 januari 2019 en na 15 jaar hard werken en positief denken, begin ik een nieuw hiv-medicijn, wat betekent dat ik slechts één pil per dag slik! Zoals ik al zei, ik zit absoluut in het winnende team! Ik gebruik nu Biktarvy, een combinatie van drie geneesmiddelen: Bictegravir / Emitricitabine / Tenofoviralafenamide. Kun je het voorstellen, slechts één tablet? Terug van vier: Darunavir, Lamivudine, Maraviroc, Ritonavir.
2019 is voor mij heel goed begonnen, dus ik beschouw het als een jaar dat me lachend tegemoet komt en dat vol verrassingen zit.Mij staan nog veel goede, positieve dingen te wachten.Geef nooit op, wees altijd positief en houd van jezelf in elke situatie!

Vrede,
Eliane

Sent from
BlueMail

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s